udruga

O nama

Gotovo prije osam godina, nas nekolicina smo zapazili, kako uprkos neminovnosti protjecanja vremena, naš se Novi Zagreb, ne mijenja niti za trunku. Nismo ni onda ali ni danas skloni politici, koja se kako vidimo i danas vrti u krug, izbacujući vrlo često do jučerašnje skorojeviće u danas “priznate građane” podebljih lisnica i podugačke imovinske kartice. No, ti nas karikaturni likovi ni izbliza ne zanimaju, nama je daleko bliža očajna stagnacija našeg Novog Zagreba u svim segmentima života. Govorili o sociološkom, kulturnom, urbanom, sportskom, gospodarstvenom, prometnom, volonterskom i da ne nabrajamao – svugdje stagnacija koja traje desetljećima. Novi Zagreb, koji je svojim stanovnicima brojniji od grada Rijeke ili dva grada Karlovca, samo letimičnim i površnim pogledima odaje dojam zapuštenosti, jer naš Novi Zagreb ne posjeduje niti jednu bolnicu, niti jedan fakultet, niti jedno kazalište i da ne nabrajamo dalje, a njegovi stanovnici kroz raznolike porezne namete izdvajaju gotovo dvostruko više od stanovnika spomenutih gradova.

Nekada je Novi Zagreb bio cijelovit i vrlo prosperitetan dio naše
metropole, no pojavom Zakona o lokalnoj upravi – skupiše se mudre glave i odlučiše baš Novi Zagreb maksimalno birokratizirati, pa ga podjeliše ni manje ni više nego na tri djela – tri Gradske četvrti:
Gradska Četvrt Novi Zagreb / Istok
Gradska četvrt Novi Zagreb / Zapad
Gradska četvrt Brezovica
U početku naivan narod skupa sa nama pomisli kako se stvara nešto dobro, mudro i korisno. No….

Naime:

Gradska četvrt Novi Zagreb / istok

Već tada je imala nerješiv problem odlagališta otpada i smeća iz cijelog Grada Zagreba koje se pretvorilo u pravo brdo, skoro i planinu (nebrigom, neodgovornim ( a kome bi odgovarali?) nonšalantnim odnosom dotadašnjih gradskih otaca) i mi smo naivno pomislili kako će se ta novoustoličena Gradska četvrt uz pomoć Grada Zagreba usmjeriti na cijelovito rješavanje tog problema i uvrstiti nas u europski uljuđene i ekološki osviještene gradove.
Pogađate: situacija je i dan dana ista ili u mnogome gora. Naravno,
Gradska četvrt i danas postoji mjenjajući vjećnike, predsjednika bez gotovo ikakve moći, ali redovito financirana od nas – njezinih
bespomoćnih građana.
Nadalje,

Gradska četvrt Novi Zagreb / zapad

uz mnoge nerješene probleme (sanacija ilegalnog odlagališta smeća – u naselju Ježdovec – građevinskog, infektivnog otpada i sl. u režiji organiziranog kriminala na nivou Grada Zagreba, koji će svojom količinom na žalost ubrzo ugroziti kakvoću vode i samo vodocrpilište Grada Zagreba u Maloj Mlaki.
Naravno tu je i Sveučilišna bolnica, koja je svojevremeno bila
izgrađena u 60% postotku, no nebrigom, razvlačena raznolikim
osobnim interesima, trenutno je krajnje devastirana (gotovo do
neprepoznatljivosti!). Svi smo se poradovali kako ćemo kroz novu
Gradsku četvrt Novi Zagreb / zapad usmjeriti sve raspoložive resurse i na opće zadovoljstvo građana Novog Zagreba, ali i ostatka naše metropole, i privesti kraju ovu po svemu potrebnu moderno opremljenu bolnicu, kvalitetnog svijetskog kadra. Nije ni potrebno spominjati kako je ova “bolnica” gotovo idealno pozicionirana (vezana zagrebačkom zaobilaznicom, i obližnjom petljom, tako da je bez veće gužve prometno vezana sa centrom grada, satelitskim gradovima ( Zaprešić, Jastrebarsko, Velika gorica, Sesevete itd…) ali i sa ostatkom države. Tu su i termalni izvori vode, koji pružaju gotovo besplatno grijanje cijelog kompleksa, te gotovo savršena pozicija u prirodi uz predivnu rijeku Savu. Predpostavljate ni tu se nije već trideset godina pomaklo s mjesta.

RotoR-korina-brecic-003-2

Gradska četvrt Brezovica

Evo nas na kraju te birokratske putešestvije, gdje smo također
naivno pomislili kako ćemo možda tim birokratskim umotvorinama
vlasti olakšati realizaciju kako bi Gradska četvrt Brezovica postala
sjecište mnogobrojnih Obiteljskih proizvodnih gospodarstava, te
turistička gastro zona obližnje metropole.
Naravno od toga svega nije se ostvarilo ništa, zbog interesa
pokvarenih političara, negativne selekcije i do zla Boga loših
zakonskih riješenja.
Sva ta klika uspjela je pretočiti novac u vlastite džepove, a našu
mladost otjerati u Irsku i slične zemlje kako bi svojom visokom
naobrazbom čistila toalete, dok su ovdje ostali nepismeni, priprosti ljudu, prometnuti vremenom u zaslužne građane i dalje svojim smicalicama pustošiti naš Novi Zagreb, ali i ostatak Lijepe Naše.
Ne želeći napustiti vlastiti domovinu, prepustiti je nazasitnim
zlotvorima, mi smo odlučili kreativno djelovati , skrećući pozornost na probleme (kojih je svakim danom sve više!) kroz raznolike načine i vrste djelovanja.
Bez bilo kakve financijske pomoći bilo koga, pokrenuli smo vlastitu
produkciju raznolikih emisija iz gotovo svih područja djelovanja:

Istina, politička emisija, koja prezentira rad lokalne samouprave
u svim naseljima Novog Zagreba;

KULhura, emisija koja prati kulturna događanja Novog Zagreba;

Zlatna dob, emisija o našim umirovljenicima Novog Zagreba;

Naše gospodarstvo, emisija o poduzetništvu, obrtništvu te
vlasnicima OPG-a;

Krug, emisija o radu i djelovanju nacionalnih manjina u našem
Novom Zagrebu, ali i cijeloj metropoli;

Volontera, emisija o volonterizmu u Novom Zagrebu
na platformi You Tube.

No tu nije kraj našem djelovanju. Naime uz veliki niz naših
simpatizera, podupiratelja, sponzora i pokrovitelja redovito
organiziramo raznolike sportske, kulturne manifestacija i tribine na
aktualne teme.
Svake godine organiziramo Obiteljsku Radosnu BICIKLIJADU, koja se održava svaka tri mjeseca sa idejama da okupimo naše sugrađane sličnih promišljanja i navika kroz ugodnu biciklističku rekreaciju, koja je osmišljenja da pruži priliku okupljanja i sudjelovanja svih generacija
( od 7 do 77 godina).

Obiteljska Radosna BICIKLIJADA

Uz svoj zdravstveni i rekreativni karakter, inicira i edukativne sadržaje kroz svoje brojne kreativne radionice (uvijek su to aktualne teme, npr kako učinkovito smanjiti raznolika negativna zračenja u svom domu, kako se kvalitetno hraniti bez mnogo odricanja, kako smanjiti komunikaciski međugeneracijski jaz / motivirajuća i kvalitetna komunikacija sa mladima, ali i sa našim
bakama i djedovima i sl…)

UR21-BIC20-002FHD

Najljepša okućnica i balkon Novog Zagreba

Tu je početkom lipnja i početak Javnog natječaja za najljepšu
okućnicu i balkon Novog Zagreba, koja se finalno završava uz dodjelu
nagrada i priznanja u rujnu uz dva obilaska nešeg stručnog
ocijenjivačkog suda.
Nakon početka Javnog natječaja za najljepšu okućnicu i balkon
Novog Zagreba, slijedi Blatska Fišijada, koja iza sebe ima zaista dugu tradiciju, a organiziramo je sa pripadnicima Udruge ODRA – Udruga športskih ribolovaca invalida domovinskog rata, te Jocky udruge Hrvatska.
Nakon Fišijade slijedi naša treća Obiteljska Radosna BICIKLIJADA, koja već tradicionalno okuplja veliki broj naših novozagrepčanki i novozagrepčanaca, ali i sudionike iz ostatka grada Zagreba , te sve sudionike iz ostatka Lijepe naše.,

Zatim u studenom organiziramo trodnevni Festival poezije a kratke priče iz naših kvartova u suradnji sa
Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Zagreba.
Ova kulturna manifestacija budi zaista veliki interes naših sugrađana, tako da su nam dvorane (lokalne samouprave) često puta premale, da bi primile sve zainteresirane.
Nikako ne možemo preskočiti našu dobro posjećenu Obiteljsku
Radosnu BICIKLIJADU, pod nazivom “NOva prija nove” koja se održava krajem prosinca, kada se okupljaju najvjerniji fanovi i uz ugodno druženje dočekuju Novu Radosnu BICIKLISTIČKU Godinu! O tom druženju se dugo prepričava, gotovo do lipnja!
Početkom nove kalendarske godine , točnije u veljači finalizirmo naš Natječaj u izboru osobe godine Novog Zagreba u 11 kategorija.
Smisao ove manifestacije ni izbliza nije natjecateljski već čak što više poticajni, kako bi istaknuli one najbolje i najuspješnije među nama, kako bi i nama pokazali svoje umjeća, vještine znanja nebi li i mi njihovim primjerom potaknuli svoj samorazvoj.
Rekracije i ulaganja u vlastito zdravlje nikada dosta, tako da naša
Obiteljska Radosna BICIKLIJADA jedva čeka ožujkom prve “micamace” kako bi krenula sa proljećem. Ova BICIKLIJADA mami bicikle iz svojih spremišta, tada započinju servisiranja, podmazivanja, poliranja – jednom rječju pripremanja dvokotačnih ljubimaca za nadolazeću sezonu.

U travnju se održava veliki susret pjevačkih zborova pod nazivom –
Proljetni susret pjevačkih zborova Novog Zagreba i njihovh
prijatelja. To je omiljena manifestacija kako sudionika, ali isto tako i publike. Ova manifestacija se održva u jednom danu na dvije lokacije:
 Društveni dom Hrvatski Leskovac
 Dom za starije osobe Sveta Ana , Sopot.

Posebnost ovog susreta što je on pozivnog karaktera i što svatko od sudionika mora donijeti autohtone kolače iz svog kraja. Ovdje
svakako vrijedi istaknuti, kako goste za ovaj susret pozivamo iz cijele Republike Hrvatske, gdje nakon nastupa, svi se sudionici okupljaju u Društvenom domu Hrvatski Leskovac te uz prigodni domjenak, stvaraju nova prijateljstva i razmjenjuju iskustva.

Već u lipnju slijede novi susreti naših biciklista rekreativaca na
Obiteljskoj Radosnoj BICIKLIJADI, gdje se ponavlja radost druženja , rekreiranja i novih praktičnih znanja sa nove Kreativne radionice.